salam...
hahah..memandangkan bulan puasa maka korang kene la layankan segala resepi aku yer...kikikiki...
semalam berbuka kerapu masak stim, aku main taboh jek..sebenarnya nak sedap ikan siakap la kan, tapi sebab yang ado kerapu aku sapu jek. ehehhehehe
Bahan-bahan;
Ikan kerapu
potong cili padi **ikut suka nak banyak ke sikit
Halia 1 inci - racikkan
Bawang putih 3 ulas- racikkan
sos tiram 1/2 sudu
sos cili thai linggams 1/2 sudu
perahan limau nipis
garam
ajinomoto
Cara-cara memasak:
Bersihkan ikan, kalau ikan yang hanyir tu basuh guna air asam.
Sapukan ikan dengan garam,ajinomoto, sos tiram dan sos cili thai linggams keseluruh bahagian ikan, letak ikan dalam aluminum foil, cili padi, bawang putih dan halia yang telah di racik masukkan kedalam belahan ikan, dan tabur di atasnya. Perahan limau tadi, dicurah keatas ikan.
Masukkan ikan dalam oven, suhu 160 d/celcius, selama 15 minit. ** aku malas nak pakai steamer, maka masuk dalam oven jek** ;p sodap jugakkk!!! hahahah
ps:: hari ni nak masak kari kambing..ahaks!
No comments:
Post a Comment