Tuesday, October 26, 2010

Resepi:: Tomyam Seafood

haaa....dah lama tak kongsi resepi kan...
resepi aku bese r..resepi cai cin cai jek..sumerang pon pandai baut, tapi ai tetap gedix nak kongsi jgk.hahahah

meh anak2..buk jun nak ngajor cara buat tomyam seaput ala jun.



Bahan-bahan (3-4 orang makan)

bahan basah

Udang galah **baby je** 5-6 ekor
sotong 3 ekor
ikan selar kuning 4 ekor

sayur2

kobis bunga
carrot
baby corn
cendawan telinga ** aku tak tau nama, tapi yg besar2 tu**

rencah2

bawang 1 labu
bawang putih 3 ulas
cili padi 10-15 ** kurangkan kalau tak tahan pedas**
kiub tomyam **sedahnya perencah segera hahah** 3 ketul
serai 1 batang
santan 1/2 cawan

cara cara memasak

tumbuk semua bawang, bawnag putih, cili padi, kiub tomyam sampai lumat, titik serai. Masukkan kesemua bahan yang telah di tumbuk dalam periuk, tumis sedikit sampai naik bau, kemudian masukkan air dan serai. Dah hampir didih masukkan sayur, kacau rata, masukkan bahan makanan basah. Kacau, akhir sekali masukkan santan. Kacau rata jangan sampai pecah santan, tunggu didih. Tutup api sedia di hidang. opss!! jangan lupa masukkan garam dan serbuk perasa.

Nyum nyum wa cakap lu!! buat pulak telur dadar, meleleh.. ;D

2 comments: