Hye!
rasanya lama dah tak kongsi resepi kan? tapi aku ni kongsi resepi2 mudah jek..masak cincai tapi sedap. heheheh..
asam pedas ni kalau nk masak kene pekat2 specially kalau masak ikan2 yang hanyir ni, contoh pari, ikan duri, ni antara ikan yang hanyir, kalau cuci tak betul bau dia memang kuat.
ada tips nak kongsi :
kalau korang simpan dalam peti ais sah2 bau dia saja memenuhi ruang peti ais korang, so nak bagi bau tu hilang, korang hiris limau nipis, atau belah jek dua, pastu letak dalam peti ais tempat sejuk beku tu, insyallah bau ikan tu tak menggangu deria bau lagi.
jom layan resepi:
bahan-bahan (2-3 orang makan)
Ikan duri - ikut banyak mana korang nak
cili boh - satu senduk
cili padi - 5-6 butir jek -tumbuk.
bawang besar - 1 labu setengah - tumbuk
bawang putih - 3 ulas - tumbuk
lada hitam - ikut korang la, lg banyak lg berasap - tumbuk
belacan - setengah inci - tumbuk
halia - tumbuk
air asam jawa - pekat.
daun kesum - ikut la nak banyak mana
cara memasak:
cuci ikan dengan air asam, untuk hilangkan lendir, bau hanyir dia.
1st tumis cili boh hingga garing, masukkan bahan2 yang telah di tumbuk, masukkan air sedikit, kacaukan sebati. Kemudian masukkan air asam jawa, agak2 la kan banyak mana, kemudian masukkan ikan. Tunggu hingga mendidih dan pekat. Lagi pekat lagi sedap. Jangan lupa masukkan garam dan serbuk perasa. Akhir sekali masukkan daun kesum. Haruuuummmm...
dah pekat? siap hidang untuk di makan.
nak best lagi?
sediakan ulam-ulaman, macam pucuk ulam raja atau kacang botol **yeke?heheh**.
nak lagi best?
buat sambal belacan...
cara buat sambal version aku
bahan-bahan
belacan
cili padi
bawang putih
gula
air asam jawa
cara cara
tumbuk cili, bawang putih. belacan dan gula hingga lumat. Kemudian campurkan sambal tadi dengan air asam pekat **janganlah sampai macam air asam, cuma biar dia cair sedikit.sedapp wooooo**
selamat mencuba!
ps:: my vitamin bertambah2 makan. nyummmsss!
No comments:
Post a Comment