salam uolllsss...
Lama tak kongsi resepi kan... asyik sangat citer pasal baby. heee.. biasalah kan. ;D
Hari ni jom main masak-masak pulak.
Nak tunjuk gambar harap maaf, semalam masak2 terus ngap je, tak ingat nak amik gambar, jadi korang bayangkan je la yer.
Bahan mentah::
Ikan masin salai (yang kene potong2 sendiri, warna putih2 biasanya)
Cili padi - 10-15 batang (ikut nak pedas mana)
Halia -agak2 la
Bawang besar - 1 labu
Bawang putih - 3 ulas
Santan - 3/4 kotak (kalau nak sedap fresh punya lah)
Kunyit - agak2 je (letak serbuk kari sikit pon boleh... ;p)
Belimbing buluh - 5-6 biji
cara-cara memasak::
Tumbuk semua bahan-bahan kecuali ikan masin yer...hehehehe
Masukkan air dalam periuk, bagi panas sikit, masukkan bahan yang di tumbuk lumat tadi, kacau..bila agak nak mendidih, masukkan ikan masin, serbuk kari (kalau tak pakai kunyit), belimbing buluh dan akhir sekali santan. Kacau selalu, jangan sampai pecah. Bila dah pekat, tutup dan sedia dihidang.
Sedap di makan dengan sambal belacan & ikan goreng.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment